شرکتهای در حال رشد در نهایت به مرحلهای میرسند که دیگر صفحه گستردهها پاسخگوی نیاز آنها نخواهند بود. درست در این نقطه است که نرم افزارهای مدیریت منابع سازمانی وارد عمل میشوند: سیستمهای مدیریت منابع سازمانی، اطلاعات کلیدی کسب و کارها را جمعآوری و سازماندهی میکنند و به سازمانها این امکان را میدهند تا فعالیتهای خود را بهینهتر و کارآمدتر انجام دهند؛ این سیستمها حتی قادرند با رشد کسب و کارها توسعه یابند.
بیشتر حرفهایها اصطلاح «مدیریت منابع سازمانی» را شنیدهاند، اما ممکن است دقیقاً ندانند که نرم افزار برنامهریزی منابع سازمانی چه کاری میتواند برای تیمهایشان انجام دهد. در این مقاله به توضیح در مورد اینکه مدیریت منابع سازمانی چیست، چگونه کار میکند، چه کاری میتواند برای کسب و کار شما انجام دهد، چگونه راهکار مناسب را حین استفاده از آنها انتخاب کنید و بسیاری موارد دیگر خواهیم پرداخت.
برای دریافت پاسخهای خود در مورد چگونگی استفاده از این سیستمها برای کسب و کار خود این مقاله را با دقت بخوانید.
در هسته اصلی خود، مدیریت منابع سازمانی برنامهای است که فرآیندهای کسب و کارها را به طور خودکار انجام میدهد، و امکان نظارت و کنترلهای داخلی را فراهم میکند. این سیستم قادر است با استفاده از یک پایگاه داده مرکزی، ورودیهای بخشهای مختلف از جمله حسابداری، تولید، زنجیره تامین، فروش، بازاریابی و منابع انسانی را جمع آوری کند.
هنگامی که اطلاعات در پایگاه داده مرکزی جمعآوری میشود، رهبران به نمای کلی ارتباط بین بخشهای مختلف دسترسی پیدا میکنند که آنها را قادر میسازد تا سناریوهای مختلف را تجزیه و تحلیل کنند، پیشرفتهای فرآیندها را کشف کنند و دستاوردهای عمدهای در بهرهوری ایجاد کنند. این به معنای صرفه جویی در هزینه و بهرهوری بیشتر است زیرا افراد وقت کمتری را برای کند و کاو در دادههای مورد نیاز صرف میکنند.
علیرغم اینکه نرم افزار مدیریت منابع سازمانی با هدف پاسخگویی نیازهای مشاغل کوچک در زمینه حسابداری و مالی ساخته شد، امروزه این سیستمها به ابزاری مهم برای شرکتهای مختلف با هر اندازهای تبدیل شده است. بسیاری از شناخته شده ترین و موفق ترین شرکتهای جهان در ربع قرن گذشته به مدیریت منابع سازمانی متکی بودهاند. اکنون این نرم افزارها را میتوان به گونهای پیکربندی و قیمت گذاری کرد تا پاسخگوی نیازهای مشاغل بزرگ نیز باشند.
به زبان ساده، یک سیستم مدیریت منابع سازمانی کمک میکند تا افراد ، فرآیندها و فناوری در یک سازمان متحد و یکپارچه شوند.
مدیریت منابع سازمانی یک نرم افزار مهم تجاری است که اطلاعات را از بخشهای مختلف در یک پایگاه داده مشترک جمع آوری میکند، و از این طریق رهبران را قادر میسازد تا نبض یک شرکت را با استفاده از یک چشم انداز واحد کنترل کنند.
سیستمهای مدیریت منابع سازمانی عملکردهای مهم تجاری مانند امور مالی، تولید، مدیریت موجودی و سفارش، ارتباط با مشتری، بازاریابی و فروش، مدیریت پروژه و منابع انسانی را یکپارچه میکنند. یکی از ویژگیهای مهم آنها تجزیه و تحلیل دقیق و گزارشگیری از هر بخش است.
مدیریت منابع سازمانی میتواند با ایجاد یک دورنمای کلی از وضعیت سازمان، در وقت و هزینه به صورت چشمگیری صرفه جویی کند. روندهای ناکارآمد را برجسته و فرصتهای رشد را آشکار سازد.
چندین مدل استقرار برای نرم افزار مدیریت منابع سازمانی وجود دارد، از جمله مهمترین آنها سیستمهای سنتی، ابری و ترکیبی هستند. علیرغم اینکه مدیریت منابع سازمانی ابری در سالهای اخیر بسیار پر طرفدار شده است، بهترین شکل استقرار بستگی به نیاز شرکتها دارد.
کسب و کارها باید قبل از انتخاب یک مدل استقرار، اطمینان حاصل کنند که از تواناییها، مدلهای پیاده سازی، الزامات ادغام و کل هزینه مالکیت ارائه دهندگان خدمات، لیست کاملی تهیه کردهاند.
مدیریت منابع سازمانی (برنامهای کوچک که توسط شرکت تحقیقاتی گارتنر در سال ۱۹۹۰ ساخته شد) میتواند تا حدی نامفهوم باشد زیرا سیستم مدیریت منابع سازمانی یک نرم افزار یکسان و از پیش تعریف شدهای نیست. در حالی که مدیریت منابع سازمانی یک دسته از نرم افزارهای تجاری است، سیستمهای مدیریت منابع سازمانی ماژولهای مختلفی را تشکیل میدهند که هر کدام نیازهای خاص تجاری را برطرف میکنند. به عنوان مثال، شرکتهای فعال در زمینه تولید محصول معمولاً ماژولهایی برای حسابداری، مدیریت موجودی و سفارش، مدیریت ارتباط با مشتری (CRM) و در صورت تولید یا مونتاژ محصولات، ماژول تولید را نیاز دارند. مشاغل خدماتی ممکن است به ماژولهای حسابداری، مدیریت پروژه، اتوماسیون خدمات حرفهای و مدیریت ارتباط با مشتری نیاز داشته باشند.
هر ماژول اطلاعات را از پایگاه داده مرکزی که یکی از اجزای اصلی یک سیستم مدیریت منابع سازمانی است بازیابی میکند و پس از انجام فعالیتهای مورد نیاز روی آنها، دوباره به پایگاه داده مرکزی باز میگرداند. این مخزن مشترک داده قابلیت دسترسی به دادهها در همه بخشها را فراهم میکند و بنابراین رهبران میتوانند به ارزیابی و مقایسه عملکرد بخشهای مختلف کسب و کار و اتخاذ تصمیمات مقتضی بپردازند. همچنین سایر مزایای مدیریت منابع سازمانی مانند اتوماسیون اداری فرآیندها، کنترلهای داخلی بهتر و فعالیتی هوشمندتر را تأمین میکند.
سیستمهای مدیریت منابع سازمانی به راهکارهای کارآمدی برای مشاغلی تبدیل شدهاند که به دنبال استفاده بهینه از منابع هستند. آنها میتوانند به رهبران کسب و کارها کمک کنند تا سرمایههای انسانی و مالی را به نحو بهتری تخصیص دهند یا فرآیندهای کارآمدتری ایجاد کنند که بدون کاهش در میزان کیفیت یا عملکرد، در هزینهها صرفه جویی کنند.
همچنین مدیریت منابع سازمانی در مورد برنامه ریزی و هماهنگی به عنوان یک ابزار در نظر گرفته میشود. کارمندان میتوانند موجودی محصولات و سفارشات مشتری را با جزئیات مشاهده کنند، بنابراین میتوانند نرخ کارآمدی تأمین کنندگان و تقاضاهای آینده را مقایسه و پیش بینی کنند. در صورت لزوم، آنها میتوانند برای رفع مشکلات، تنظیماتی انجام دهند. نرم افزار مدیریت منابع سازمانی ارتباط و همکاری را نیز بهبود میبخشد زیرا کارمندان میتوانند وضعیت سایر بخشها را برای اتخاذ تصمیمات خود بررسی کنند.
یک سیستم مدیریت منابع سازمانی به عنوان یک منبع جامع از دادهها، مجموعهای از گزارشها و تجزیه و تحلیلها را نیز ارائه میدهد که میتوانند تفاوتهای گسترده و مفیدی را در راستای فعالیت کسب و کار ایجاد نمایند. توان تبدیل گسترهای از اطلاعات به نمودارها و تولید نمودارهایی که روندها را به وضوح نشان میدهند و به مدل سازی نتایج احتمالی کمک میکنند، از نظر مدیران فعال در زمینه مدیریت منابع سازمانی بسیار ارزشمند است.
سیستم های مدیریت منابع سازمانی با استفاده از یک ساختار داده استاندارد و تعریف شده کار میکنند. اطلاعات وارد شده توسط یک بخش بلافاصله در دسترس کاربران مجاز در سراسر کسب و کار قرار میگیرد. این ساختار یکپارچه کمک میکند تا همه بخشها در یک چارچوب قرار بگیرند. به عنوان مثال، یک زنجیره محلی توزیع غذا را در نظر بگیرید که در چندین مکان مستقر است که اغلب نقدینگی و پرسنل را به اشتراک میگذارند. از آنجا که دادههای مربوط به کیفیت عملکرد، فروش و دادههای کارمندان از این سایتها به سیستم مدیریت منابع سازمانی منتقل میشود، برای تشخیص اینکه هر داده از کدام سایت تولید میشود، میتوان آنها را به راحتی ساختار بندی نمود.
سپس دادهها در فرآیندهای کسب و کار و گردش کار در اختیار بخشهای مختلف قرار میگیرند. رهبران میتوانند ببینند که آیا یک سایت در جلوگیری از هدر دادن منابع به مراتب بهتر از یک سایت همتراز خود در شهرهای دیگر است یا خیر و برای کشف علل آن تلاش کنند، در حالی که عملیات میتواند اطمینان حاصل کند که سطوح فعالیت کارکنان با الگوهای ترافیکی همسو است. امور مالی میتواند فروش را با هزینههای اجاره مقایسه کند تا به مدیران در تصمیم گیری در مورد ادغام اماکن کمک کند.
سیستمهای مدیریت منابع سازمانی هنگامی بیشترین ارزش و کارآیی را خواهند داشت که یک شرکت برای هر شاخه اصلی عملکرد خود ماژول مناسب آن را داشته باشد و همچنین ورود و ثبت به موقع و دقیق دادهها را تضمین کند. هرچه مشارکت کنندگان بیشتری درگیر شوند، سیستم کارایی بهتری خواهد داشت.
وقتی شرکتی از سیستمهای تجاری چندین فروشنده همزمان استفاده میکند، به طور کلی یکپارچه سازی این امکان را فراهم میآورد که دادهها به طور خودکار به سیستم مدیریت منابع سازمانی منتقل شوند. سپس میتوان از این دادهها برای بهرهمندی تمامی فرآیندها و گردش کار در سراسر سیستم مدیریت منابع سازمانی استفاده کرد.
مدیریت منابع سازمانی شرکتها را قادر میسازد تا زمینههای دارای فرصت برای ارتقا یا فرصتهای گسترش کسب و کار خود را شناسایی کنند. جذب کاربر امری کلیدی است: هرچه تعداد کارمندان بیشتری به سیستم دسترسی داشته باشند، تیمهای بیشتری مشکلات احتمالی را تشخیص خواهند داد، این مشکلات میتوانند افزایش تقاضا برای یک محصول خاص، دیرکرد در تحویل کالا از یک تامین کننده و یا بحران قریب الوقوع جریان درآمد باشد. سپس کارمندان میتوانند به صورت پیشگیرانهای آسیبهای ناشی از آنها را تا حد ممکن کاهش دهند.
مدیران اجرایی به طور کلی بر نتایج متمرکز هستند. استفاده از اطلاعات برای دستیابی به اهدافی مانند افزایش کارایی، کاهش هزینهها و پاسخ به تغییر در نیازهای مصرف کنندگان یا شرایط بازار از مصادیق آن است.
برای واحدهای تجاری، نرم افزار مدیریت منابع سازمانی میتواند بسیاری از کارهای مستعد خطا مانند یکسان سازی حسابها، صورتحسابهای مشتری و پردازش سفارش را به صورت خودکار و با حداقل خطا انجام دهد و اطلاعات مورد نیاز تیمها را به منظور افزایش کارآمدی آنها فراهم کند.
اما زیبایی واقعی مدیریت منابع سازمانی این است که نه تنها با ذخیره و سازماندهی دادهها، بلکه با شناسایی الگوها و مشخص کردن ناهنجاریهایی که نیاز به بررسی دارد، میتواند چشمانداز دقیق و عمیقی از فرآیندها و شاخصهای کلیدی عملکرد کسب و کارها ارائه دهد. امری که با استفاده از صفحه گستردهها تقریبا محال به نظر میرسد.
سایر مزایای مربوط به کسب و کارها:
کارمندان دیگر نیازی به غرق شدن در انبوهی از کاغذها یا پروندههای پراکنده در یک میز کار ندارند. با استفاده از مدیریت منابع سازمانی مبتنی بر ابر، مدیر انبار میتواند از طریق تلفن همراه در حالی که در طبقات فروشگاه است وارد سیستم شود یا یک فروشنده میتواند موجودی کالا را در حضور مشتری بررسی کند.
از آنجا که سیستم مدیریت منابع سازمانی به طور مداوم از بخشهای مختلف اطلاعات را دریافت میکند، مثلا پس از جمع آوری موجودی، ارسال دادههای یک پرداخت یا ارسال نامههای الکترونیکی به مشتریان، بلافاصله بهروز میشود. این امر یک مزیت کلیدی را فراهم میکند زیرا تصمیم گیرندگان انتخاب خود را بر اساس دادههای دقیقه به دقیقه انجام میدهند.
با یک پایگاه داده مشترک، همه تصمیم گیرندگان در یک وضعیت هستند. هیچ منبع اطلاعاتی تکراری یا متناقضی وجود ندارد و شرکتها توانایی برنامه ریزی و توزیع خودکار گزارشهای پویا را دارند. به عمق بیشتری از اطلاعات احتیاج دارید؟ با کلیک روی گزارش گیری میتوان به دادههای بیشتری دسترسی پیدا کرد.
شرکتهای فعال در هر زمینه صنعتی، با مدلهای متنوع تجاری، به مزایای مدیریت منابع سازمانی پی بردهاند. راه حلهای انعطاف پذیر با عملکرد گسترده میتوانند طیف گستردهای از سازمانها را پوشش داده و نیازها را برآورده کنند.
صنایعی که برای راه اندازی مشاغل خود میتوانند از سیستمهای مدیریت منابع سازمانی استفاده کنند عبارتند از:
تبلیغات و رسانه دیجیتال
پوشاک، کفش و لوازم جانبی
فروشگاههای زنجیرهای
مشاورین
آموزشگاهها
کسب و کارهای فعال در زمینه انرژی
خدمات مالی
خدمات غذایی
آرایشی و بهداشتی
بهداشت و علوم زیستی
خدمات فناوری اطلاعات
صنایع تولیدی
رسانه و پخش
موسسات غیر انتفاعی
خدمات تخصصی
هتلداری و رستورانها
خرده فروشی
فناوری و نرم افزار
حمل و نقل و تدارکات
توزیع عمده
در سازمانهای فوق، تعدادی از عملکردهای شغلی که از مزایای مدیریت منابع سازمانی بهره مند می شوند عبارتند از:
تیم حسابداری اغلب اولین گروه ورودی به سیستم هستند. این گروه کلیه معاملات و سایر اطلاعات مالی سیستم، از جمله حسابهای پرداختی، حسابهای دریافتی و حقوق و دستمزد را در سیستم ردیابی و گزارش میکند. با استفاده از مدیریت منابع سازمانی، کارشناسان برنامه ریزی و تجزیه و تحلیل مالی، چه به صورت جداگانه یا بخشی از تیم حسابداری، میتوانند دادههای مالی جامع را به پیش بینیها و گزارشهای مربوط به درآمد، هزینهها و گردش مالی تبدیل کنند.
همانطور که کارمندان بر روی عملیات متمرکز شدهاند، گروهی که شامل نمایندگیهای خرید، برنامه ریزان موجودی، مدیران انبارها و رهبران ارشد زنجیره تأمین است، برای اطمینان از جریان روان و مستمر کالا از تأمین کننده به مشتری، به سیستم مدیریت منابع سازمانی متکی هستند. آنها روی اطلاعات دقیق و با جزئیات ارائه شده توسط سیستم برای بهینه سازی سطح موجودی کالا، اولویت بندی سفارشات، به حداکثر رساندن تعداد محمولههای تحویلی به موقع، جلوگیری از ایجاد اختلال در زنجیره تامین و شناسایی فرآیندهای ناکارآمد، حساب میکنند.
یک راهکار مدیریت منابع سازمانی مناسب میتواند از طریق خودکار نمودن مدیریت راهبردی و نظارت بر تعاملات احتمالی با شرکت شما، بهرهوری را افزایش داده و نتایج بهتری را برای تیم فروش شما به ارمغان آورد. نمایندگان میتوانند در هنگام حرکت در کانال فروش، بحثها را مستند کرده و وضعیت چشم اندازها را تغییر دهند. با استفاده از همان سوابق، تیم بازاریابی میتواند ارتباطات را در تمام کانالها، از طریق ایمیل تا نمایش تبلیغات تا رسانههای اجتماعی، خودکار و مدیریت کند و اثربخشی آن پیامها و کانالها را برای تخصیص بهتر بودجه خود اندازه گیری کند.
دپارتمان منابع انسانی تمام اطلاعات کارمندان و روندهای وسیع مربوط به نیروی کار در سیستم را نظارت میکند. این ماژول میتواند به سرعت اطلاعات تماس، جزئیات مربوط به غرامت و مزایا و سایر اسناد مربوط به هر کارمند را پیدا کند. منابع انسانی همچنین میتواند معیارهایی مانند اضافه کاری، متوسط پرداخت بر اساس پست سازمانی، نرخ ارتقا و سایر معیارها را برای تخصیص بهتر کارکنان خود و کمک به مدیران تحول و توسعه سازمانی، کنترل کند.
در حالی که نرم افزارهای مدیریت منابع سازمانی در ابتدا برای شرکتهای بزرگ طراحی شده بود (همانطور که از نام آن مشخص است) ارائه نرم افزارهای مبتنی بر فناوری ابری (SaaS) موانع استفاده از آن را کاهش داده و به تعداد بیشماری از شرکتهای نوظهور و متوسط کمک میکند تا بازده، چشمانداز و در نتیجه سودآوری خود را افزایش دهند.
چگونه مطمئن شویم که این سیستمها مناسب کسب و کار ما هستند؟
همه شرکتها باید مرتباً فناوری فعلی مورد استفاده خود را مرور کرده و از خود سوال کنند: آیا فناوریهای حال حاضر ما کمک کننده هستند یا مانع عملکرد ما هستند؟ وقتی سیستمهای منسوخ یا ناکافی، ناکارآمدی را به فرآیندهای سازمانی تحمیل میکنند، در رفتار با دادهها ضعیف هستند یا نمیتوانند از تغییراتی که کسب و کار نیاز دارد پشتیبانی کنند، وقت آن است که به دنبال یک راه حل جدید باشیم
علائم دیگری که گویای زمان تغییر هستند: دادههای نادرست، عدم توانایی ادغام در سیستم ها، میزان خطاهای زیاد و اعتماد بیش از حد به ایمیل و صفحه گسترده. اگرچه خرید و استقرار نرم افزار مدیریت منابع سازمانی هزینههای زیادی را به کسب و کارها تحمیل مینمایند، اما این امر اغلب باعث بازگشت سریع سرمایه میشود. و برای کسانی که میخواهند یک کسب و کار سازمانیافته داشته باشند، اولین انتخاب در دسترس است.
امروزه راهکارهای مدیریت منابع سازمانی دارای مجموعهای از ویژگیهای کارآمد هستند که مزایای بیشماری را برای مشاغل به همراه دارند. اگرچه آنچه یک کسب و کار به عنوان بزرگترین ارزش این فن آوری میبیند ممکن است با دیگران متفاوت باشد، در اینجا به مزایای اصلی ارائه شده توسط سیستمهای مدیریت منابع سازمانی میپردازیم:
شاید بزرگترین مزیت سیستمهای مدیریت منابع سازمانی این باشد که آنها میتوانند از راههای مختلف در هزینههای کسب و کارها صرفه جویی کنند. با خودکار سازی بسیاری از کارهای ساده و تکراری، خطاها و نیاز به اضافه کردن کارمندان را در حین رشد کسب و کار خود به حداقل میرسانید. آشکار بودن مناسبات بین شرکتهای همکار، ردیابی ناکارآمدیهایی را که باعث افزایش هزینهها میشوند، آسان میکند که خود منجر به استقرار بهتر همه منابع، از نیروی کار تا موجودی کالا و تجهیزات خواهد شد. با استفاده از مدیریت منابع سازمانی ابری، شرکتها ممکن است به سرعت تولید ارزش افزوده توسط نرم افزار را مشاهده کنند، حتی بیش از آنچه که برای آن هزینه کردهاند.
با تجمیع فرآیندهای گردش کار و اطلاعات دیگر در یک جا، کارکنان با دسترسی به سیستم میتوانند وضعیت پروژهها و عملکرد فرآیندهای مختلف تجاری مربوط به شغل خود را ببینند. این نظارت برای مدیران و رهبران بسیار ارزشمند است زیرا بسیار سریعتر و آسانتر از جستجوی سنتی در اسناد مربوطه و پرسشهای مداوم از همکاران برای دسترسی به آخرین تغییرات است.
دادهها فقط در صورتی مفید هستند که شرکتها بتوانند آنها را تجزیه و تحلیل و درک کنند و مدیریت منابع سازمانی در این امر بسیار یاری رسان است. ماژولهای موجود در سیستم دارای ابزارهای گزارشگیری و تجزیه و تحلیل قدرتمندی هستند که به کاربران امکان میدهد نه تنها شاخصهای کلیدی عملکرد را پایش کنند، بلکه هر معیار یا مقایسهای را که مایل هستند نمایش دهند. از آنجا که مدیریت منابع سازمانی همه جوانب کسب و کار را شامل میشود، میتواند به شرکتها کمک کند تا درک کنند که چگونه یک تغییر یا مشکل در فرآیند یک بخش بر بقیه بخشهای شرکت تأثیر می گذارد.
از آنجا که سیستمهای مدیریت منابع سازمانی می توانند از سراسر زیر مجموعههای یک شرکت به دادهها دسترسی پیدا کنند، این سیستمها میتوانند روندهای تأثیرگذار را کشف کرده و دید گستردهای در زمینه فعالیت کسب و کار ارائه دهند. این امر منجر به تصمیم گیری بهتر توسط رهبران سازمان میشود که اکنون به راحتی به همه دادههای مربوطه دسترسی دارند.
استانداردهای گزارشگیری مالی و مقررات مربوط به امنیت دادههای خاص دولت و صنعت به طور مکرر تغییر میکنند. یک سیستم مدیریت منابع سازمانی میتواند به شرکت شما کمک کند تا ایمن و سازگار بماند. مدیریت منابع سازمانی با ردیابی چرخه عمر هر معامله، از جمله پایبندی به گردش کار مورد تأیید سازمان، دنباله حسابرسی را فراهم میکند. همچنین مشاغل را قادر میسازد تا احتمال خطاها و عدم انطباق با اتوماسیون را کاهش دهند. نرم افزار مدیریت منابع سازمانی گزارش های مالی را مطابق با استانداردها و مقررات ارائه میدهد و ماژولهای SaaS موجود در آنها برای کمک به شرکتهای منطبق با استاندارد PCI-DSS کاملاً مجهز هستند.
فناوری مدیریت منابع سازمانی از چند طریق خطر را کاهش میدهد. کنترل دسترسی دقیق و گردش کار مورد تایید سازمان که از قبل تعریف شده میتواند کنترلهای مالی را تقویت کرده و تقلب را کاهش دهد. علاوه بر این، ثبت دقیقتر دادهها، خطاهایی که منجر به از دست دادن میزان فروش یا خسارت میشود، از بین میبرد. و سرانجام، توانایی دیدن وضعیت کلی فرآیند، کارکنان را قادر میسازد تا به سرعت از عهده رفع خطرات ناشی از اختلال در عملکرد کسب و کار برآیند.
ارائه دهندگان سیستمهای مدیریت منابع سازمانی بر این امر واقف هستند که کسب و کار شما داده های حساس و مهمی را در خود جای داده و اقدامات لازم را برای اطمینان از امنیت آنها انجام میدهند. این اهتمام با افزایش حجم و مقیاس حملات سایبری بیش از هر زمان دیگری اهمیت دارد. نرم افزارهای مدیریت منابع سازمانی مبتنی بر رایانش ابری از پروتکلهای امنیتی پیشرفته استفاده میکنند تا اطمینان حاصل کنند که شرکت شما قربانی حملات مخرب نخواهد شد.
کارمندان هنگامی در بالاترین میزان بهرهوری خود هستند که به صورت گروهی کار کنند. راهکارهای مدیریت منابع سازمانی امکان به اشتراک گذاری اطلاعات، مانند سفارشات خرید، قراردادها و سوابق پشتیبانی مشتری را بین تیمها آسان میکند. با دسترسی مناسب کارمندان به دادههای مربوط به عملکردهای تجاری، دیوارهای بین بخشها از بین میرود.
یک سیستم مدیریت منابع سازمانی استاندارد و مناسب به اندازه کافی مقیاس پذیر و انعطاف پذیر خواهد بود تا بتواند نیازهای شرکت شما را برای امروز و نیز برای آینده، قابل پیش بینی و تأمین کند. حتی سیستمهای ابری بخصوص از طریق اعمال تغییرات عملیاتی جزئی و عمده، میتوانند با افزایش میزان دادههای ورودی توسط سازمان و افزایش تقاضا برای دسترسی، سازگار شوند.
در حالی که نرم افزار مدیریت منابع سازمانی به مشاغل کمک میکند تا بهترین روشها را استفاده کنند، انعطاف پذیری را برای پشتیبانی از فرآیندها و اهداف منحصر به فرد سازمان فراهم میکند. این سیستم به مدیران این امکان را میدهد تا گردش کارهای خاص شرکت را ایجاد کرده و گزارشهای مهم را به صورت خودکار برای بخشها و مدیران مختلف ایجاد کنند. سیستم مدیریت منابع سازمانی نوآوری و خلاقیت سازمان شما را افزایش می دهد.
در حالی که اکثر شرکتها میدانند سیستمهای مدیریت منابع سازمانی مدرن «بدون مرز و محدوده» از کسب و کارها پشتیبانی میکنند، برخی از شرکتها باید به عملکرد این سیستمها بر اساس نیاز خود اضافه نمایند. اگر فرآیندهای تخصصی زیادی دارید، به دنبال یک سیستم توسعه پذیر باشید که به کارمندان فناوری اطلاعات شما اجازه میدهد کدی را بنویسند که ویژگیهای مورد نیاز شما را اضافه کند یا بتواند با راهکارهای داخلی یا قدیمی ادغام شود. با این حال، قبل از ورود به مسیر شخصی سازی، نیازمندیهای فرآیندهای خود را با دقت بررسی کنید. عملکرد و تنظیمات پیش فرض سیستمها با استفاده از راهکارهای مدرن مدیریت منابع سازمانی بر اساس بهترین روشهای جمع آوری شده از هزاران شرکت ساخته شده است. هدف به حداقل رساندن نیاز به سفارشی سازی است.
سیستم مدیریت منابع سازمانی میتواند روابط شرکا و مشتریان کسب و کارها را تقویت کند. این امر میتواند دید کلی از تأمین کنندگان، شرکتهای حمل و نقل و ارائه دهندگان خدمات فراهم کند، همچنین رایانش ابری امکان تبادل اطلاعات بهتر و راحتتر را بین کسب و کار و شرکا فراهم میکند. وقتی صحبت از مشتری میشود، این سیستم میتواند پاسخهای نظرسنجیها، تیکتهای پشتیبانی، میزان بازدهی و موارد دیگر را پایش کند تا سازمان بتواند رضایت مشتریان را در حد مطلوب نگه دارد.
با وجود تمام ارزشهایی که سیستم مدیریت منابع سازمانی به ارمغان میآورد، چالشهایی وجود دارد که ممکن است کسب و کارها با آن مواجه شوند. با انتخاب درست ارائه دهندگان این سیستمها، میتوان از بروز بسیاری از این موارد جلوگیری کرد.
از آنجا که در گذشته خرید، پیاده سازی و نگهداری سیستمهای اولیه مدیریت منابع سازمانی پرهزینه بود، آنها فقط برای شرکتهای بزرگ در دسترس بودند. اما در دو دهه اخیر شرایط تغییر کرده است. در حالی که سیستمهای مدیریت منابع سازمانی هنوز به زمان و سرمایه گذاری مالی نیاز دارند، این فناوری به لطف سیستمهای SaaS که بخشی از هزینه را کاهش میدهد و همینطور راه حلهای دیگر که برای ایجاد امکان ورود مشاغل کوچک و متوسط به بازار طراحی شدهاند، بسیار مقرون به صرفهتر شده است. به عنوان مثال، سازمانها میتوانند برای محاسبه پس انداز تخمینی (در برگه جدیدی) پس از یك یا سه سال از ابزارهایی استفاده كنند تا بفهمند در چه زمانی بازدهی از هزینهها بیشتر خواهد شد.
مانند هر فناوری جدید، سیستمهای مدیریت منابع سازمانی نیز منحنی یادگیری دارد. هرکسی که از این نرم افزار استفاده کند - یعنی در حالت ایده آل، بیشتر یا همه کارمندان شما - به سطحی از آموزش نیاز دارد. اگرچه ممکن است در ابتدا در برابر این امر مقاومتی وجود داشته باشد، اما با توجه به اینکه مردم میدانند این فناوری چقدر به آنها کمک میکند، این مقاومت باید از بین برود. سیستمهای جدیدی که بروزرسانیهای مکرر دریافت میکنند، بیشتر بصری و کاربر پسند هستند و الزامات آموزش را کاهش میدهند، میتوانند نرخ پذیرش در بین افراد را افزایش دهند.
هنگام انتقال به سیستمی جدید، ممکن است لازم باشد برخی از دادهها را به قالب سازگار با سیستم مدیریت منابع سازمانی جدید تبدیل کنید. این امر میتواند منجر به هزینهها و تأخیرهای غیرمنتظره شود. بنابراین پایگاه داده خود را به خوبی بررسی کنید و با تیم فناوری اطلاعات خود یا مشاورین حرفهای مشورت نمایید تا مشکلات احتمالی سازگاری دادهها را در اوایل کار شناسایی کنید. پس از آن میتوانید تلاشهای مربوط به این تبدیلات را درست و بهینه انجام دهید.
یک سیستم مدیریت منابع سازمانی از ویژگیها و ماژولهای زیادی تشکیل شده است و این میتواند برای نیروی کار شما دلهره آور باشد. اما امروزه استفاده از نرم افزارهای موجود به مراتب آسانتر از سیستمهای قدیمی است زیرا تولید کنندگان بر بهبود تجربه کاربر تمرکز کردهاند. علاوه بر این، کارکنان فقط به ماژولها و داشبوردهای مورد نیاز شغل خود نیاز دارند که میتواند استفاده از آن را سادهتر نماید. آموزش کامل باید نگرانیها درباره پیچیدگی را تعدیل کند.
در گذشته، نگهداری سیستم ها نیاز به هزینه زیادی داشت که مانع از استفاده این سیستمها توسط مشاغل کم درآمد میشد. نه تنها یک شرکت برای مدیریت ماژولها، امنیت و ارتقا سیستم مورد نیاز به متخصصین فناوری اطلاعات نیاز داشت، بلکه اغلب مجبور بود برای استفاده از این سیستمها به فروشنده یا تیم متخصص خارجی هزینههایی را پرداخت نماید. این نگرانی در مورد سیستمهای SaaS از بین رفته است زیرا ارائه دهنده خدمات مسئولیت نگهداری از کلیه خدمات را بر عهده میگیرد و همه مشتریان را به طور مرتب به آخرین نسخه منتقل میکند. همه اینها در پلنهای اشتراک وجود دارد. شرکتهایی که نگران مراقبت و نگهداری هستند باید یک ارائه دهنده بالقوه را کاملاً بررسی کنند تا اطمینان حاصل کنند که یک سیستم SaaS تحت مدیریت فروشنده را ارائه میدهد.
اگر فرآیندهای مستعد خطا یا ناکارآمد داشته باشید، یک سیستم مدیریت منابع سازمانی لزوماً آنها را برطرف نمیکند، اگرچه ممکن است دقت در فرآیند را افزایش دهد. با این حال، این امر میتواند مشکلات موجود در فرآیند را کشف کند و به شما کمک کند تا روشهای بهتری برای کسب و کار خود بیابید. همین امر در مورد سیاستهایی که برای فرآیندهای سازمان مانع تراشی میکنند نیز صادق است. شما باید این موارد را تنظیم کرده و سپس سیستم را برای پشتیبانی از روشهای بهتر کسب و کار پیکربندی کنید.
چند ویژگی اساسی وجود دارد که یک سیستم مدیریت منابع سازمانی را از دیگر سیستمها متمایز کرده و آن را از سایر نرم افزارها جدا می کند. این موارد عبارتند از:
بسیاری از مزایای سیستمهای مدیریت منابع سازمانی از یک پایگاه داده مشترک ناشی میشود که به سازمانها امکان میدهد تا اطلاعات را از بخشهای مختلف متمرکز کنند. این منبع واحد داده، نیازی به ادغام دستی پایگاههای داده جداگانه که هر یک توسط بخشهای مربوطه سازمان کنترل میشود، ندارد. یک پایگاه داده مشترک، دیدگاه سازگار و متقابل فرآیندهای شرکت را امکان پذیر میکند.
در تمامی دپارتمانها و با هر سمتی، همه از یک رابط کاربری یکسان استفاده میکنند و یک تجربه کاربری مشابه با سیستم دارند. ماژولهای مدیریت موجودی کالا، منابع انسانی و امور مالی همه دارای شکل و ظاهر یکسانی هستند و عملکرد مشترک دارند. این امر میزان مقبولیت نرم افزار را افزایش میدهد و میتواند تعامل کارکنان بین بخشها را آسانتر کند. سازگاری رابط کاربری همچنین منجر به افزایش کارایی میشود زیرا کاربران میتوانند به سرعت اطلاعات را از گوشه و کنار کسب و کار پیدا و درک کنند.
سیستم مدیریت منابع سازمانی باید قادر باشد فرآیندهایی را که باعث موفقیت در کسب و کار شما میشوند، پشتیبانی یا تلفیق کند، خواه مربوط به حسابداری، زنجیره تأمین یا بازاریابی باشد. وجود بستر مناسب توانایی یکپارچه سازی مجموعهای متنوع از فرآیندها را ایجاد میکند. گردش کارهایی که در موفقیت شرکت نقش مهمی دارند را پیوند میدهد، بهرهوری و وسعت دید را افزایش میدهد و این به معنای کاهش هزینهها خواهد بود.
یکی دیگر از ویژگیهای اساسی نرم افزار مدیریت منابع سازمانی، توانایی خودکار کردن کارهای تکراری مانند حقوق و دستمزد، پردازش فاکتور، پردازش سفارش و گزارشگیری است. این امر باعث کاهش عملیات دستی، و بعضاً تکراری، ورود اطلاعات، صرفه جویی در وقت و به حداقل رساندن خطاها میشود. اتوماسیون وقت کارکنان شما را آزاد میکند تا روی کارهایی با ارزش افزوده که به دانش و مهارتهای ویژه انسانی نیاز دارد تمرکز کنند.
یکی از مهمترین جنبه های سیستم مدیریت منابع سازمانی این است که سیلوهای اطلاعاتی را از بین میبرد. وقتی میتوانید دادههای مربوط به تقریباً هر بخشی از کسب و کار خود را با گزارش های بصری آمیخته و مطابقت دهید، مناطقی را کشف میکنید که عملکرد فوق العادهای داشتهاند، اما نتوانستهاند انتظارات را برآورده کنند. رهبران میتوانند مشکلات را تجزیه و تحلیل کرده و بلافاصله برای رفع آنها دست به کار شوند.
مدلهای مختلف استقرار سیستم مدیریت منابع سازمانی نیازهای سازمانهای مختلف را برطرف میکند. در اینجا به شرح نحوه کار هر یک و تفاوتهای اصلی آنها میپردازیم:
در این نوع از استقرار، با تکیه بر یک سیستم داخلی، شرکتها نرم افزار را بر روی سرورهای خود اجرا میکنند و مسئولیت امنیت، نگهداری، بروزرسانی و سایر اصلاحات را خود به عهده میگیرند. نگهداری معمولاً به متخصصین فناوری اطلاعات داخلی با تخصص لازم نیاز دارد. برای سالهای متمادی، استقرار داخلی تنها گزینه پیش رو بود، اما محبوبیت این مدل استقرار در سالهای اخیر به سرعت کاهش یافته است و ناظر بازار (IDC) کاهش مداوم را برای آن پیشبینی کرده است (نمودار زیر را ببینید).
استقرار مبتنی بر رایانش ابری بر روی سرورهای از راه دور مدیریت شده توسط شرکتهای ثالث اجرا میشود. کاربران معمولاً از طریق یک مرورگر وب به یک سیستم مدیریت منابع سازمانی ابری دسترسی پیدا میکنند و این دسترسی بسیار منعطف است. آنها میتوانند از هر مکانی با اتصال به اینترنت اطلاعات و گزارشها را جستجو کنند. چندین گزینه استقرار برای رایانش ابری وجود دارد، که از آن جمله میتوان به سیستمهای اشتراکی و اختصاصی اشاره کرد.
سیستمهای اختصاصی یک بخش جداگانه از سرور است که فقط توسط یک شرکت استفاده میشود و فضای سرور را به اشتراک نمیگذارد. این تنظیم میتواند کنترل بیشتری بر روی نرم افزار به مشتری داده و امکان شخصی سازی بیشتر را فراهم کند، اما در عوض کار بیشتری را برای کسب و کار ایجاد میکند. با راهکار سیستمهای اشتراکی، تعدادی از سازمانها از نرم افزار و سخت افزار یکسان استفاده میکنند. بیشتر راهکارهای سیستمهای SaaS اشتراکی هستند، بنابراین ارائه دهنده سرویس، همه بروزرسانیها و نسخههای به روز را مدیریت میکند و مشتریان را مرتباً به آخرین نسخه منتقل میکند. این امر نیاز به تیم داخلی فناوری اطلاعات را کاهش میدهد و اطمینان میدهد که شرکت همیشه از بروزترین و امنترین نسخه نرم افزار برخوردار است.
IDC تخمین میزند که نرخ استفاده از سیستمهای مبتنی بر رایانش ابری بین سالهای ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۴ بیش از دو برابر خواهد شد.
استقرار ترکیبی، ترکیبی از عناصر استقرار در محیط و ابر است. یک روش ترکیبی استقرار دو لایه است، جایی که یک شرکت سیستم داخلی خود را در مقر نگه میدارد اما از سیستمهای ابری برای شرکتهای تابعه یا دفاتر منطقهای خاص استفاده میکند. سپس این سیستمهای ابری با سیستم داخلی ادغام میشوند. دفاتر دیگر ممکن است در حالی که به سیستمهای داخلی خود برای سایر کارها متکی هستند، به سیستمهای ابری برای برخی از نیازهای خود متصل شوند. در هر صورت، سیستمهای ابری باید به سیستم مرکزی داخلی متصل شوند تا جریان مداوم اطلاعات را تضمین کنند. البته این روش پیاده سازی بسیار پیچیده خواهد بود.
مانند سایر برنامههای منبع باز، سیستمهای مدیریت منابع سازمانی منبع باز یک گزینه ارزان قیمت و بعضا رایگان است که برای برخی از شرکتها مناسب است. بسیاری از ارائه دهندگان سیستمهای منبع باز به مشاغل این امکان را میدهند که نرم افزار خود را به صورت رایگان بارگذاری کنند و تنها درصورتی که مشتری بخواهد دسترسی ابری داشته باشد، هزینه کمتری را در سال دریافت میکنند. این راهکارها با رابطهای مبتنی بر وب، مدرنتر و تعداد روزافزون ماژولهای آنها از لحاظ کیفیت بهبود یافتهاند. اما شرکتها باید بدانند که با سیستمهای منبع باز چه چیزی را پذیرفتهاند. پشتیبانی از طرف ارائه دهندگان حداقل خواهد بود و تنظیمات و بهبود سیستم معمولاً به عهده مشتری است. این بدان معناست که شما به کادر فنی با دانش عمیق در مورد نحوه تولید و پیکربندی نرم افزار نیاز دارید.
درآمد و / یا تعداد کارمندان فقط یکی از عوامل شکل گیری نیاز شما به سیستم مدیریت منابع سازمانی است. هیچ سیستم واحدی برای هر شرکت کوچک، متوسط یا بزرگ بهترین نخواهد بود. اما ویژگیهای خاصی برای هر دسته از این کسب و کارها و همچنین مدلهای استقرار متفاوتی برای آنها وجود دارد.
شرکتهای کوچک قبل از شروع جستجو باید الزامات خود را ترسیم کنند تا از هزینه برای نرم افزاری که عملکرد آن بسیار بیشتر از حد نیاز است، جلوگیری کنند. این امر باعث کاهش هزینهها و کاهش آموزش مورد نیاز کارمندان میشود. با این حال، این سیستم باید توانایی مقیاسپذیری و پشتیبانی از تغییرات جدید در طول زمان، همچنین یک فرآیند اجرایی ساده را داشته باشد. به همین دلیل سیستمهای مبتنی بر رایانش ابری به طور کلی بهترین گزینه برای مشاغل کوچک است. این شکل استقرار در مقایسه با گزینههای داخلی یا ترکیبی، هزینههای اولیه کمتر، جدول زمانی پیکربندی سریعتر و نیاز کمتری به منابع فنی دارد. زیر ساخت ابری مقیاس پذیری را برای تأمین نیازهای کسب و کار در هنگام رشد ارائه میدهد و شرکت ارائه دهنده مناسب میتواند ماژولها و ویژگیهای مورد نیاز را تامین نماید.
شرکتهای متوسط به پلتفرمی نیاز دارند که بتواند همه فرآیندهای تجاری آنها را با ماژولهای تخصصی پشتیبانی کند و مانند شرکتهای کوچکتر شرکت ارائه دهندهای را انتخاب کنند که محصول آنها مقیاسپذیر بوده و توانایی تامین نیازهای بالقوه مشتری را داشته باشد.
از آنجا که بسیاری از سازمانهای متوسط فاقد تیمهای بزرگ فناوری اطلاعات هستند، نرم افزار مدیریت منابع سازمانی مبتنی بر ابر در این بخش نیز محبوبیت زیادی دارد. علاوه بر هزینههای اولیه کمتر، راهکارهای پیشرو SaaS می تواند برای شرکتی که تخصص فنی محدودی دارد کاربر پسندتر باشد. با این حال، مشاغل متوسط که به سفارشی سازیهای زیادی نیاز دارند یا باید از سیاستهای نظارتی سختگیرانهای پیروی کنند که مانع میشود تا اطلاعات خود را در فضای ابری ذخیره کنند، ممکن است استقرار محلی یا رویکرد ترکیبی را انتخاب کنند. این گروه بیشتر از مشاغل کوچک دارای سرمایه مالی و انسانی برای حمایت از این مدل هستند.
شرکتها باید نرم افزاری را انتخاب کنند که بتواند از تمام اجزای کسب و کار آنها پشتیبانی کند و این میتواند به سرعت لیست ارائه دهندگان بالقوه را کاهش دهد. شرکتها به سیستمهایی نیاز دارند که بتواند مقادیر زیادی از دادهها را ثبت، پردازش و تفسیر کند و تقاضاهای دریافتی از تعداد زیادی از واحدهای کسب و کار را پردازش کند.
استقرارهای داخلی و ترکیبی که ترکیبی از راهکارهای ابری و داخلی است بیشتر در این شرکتها رایج است؛ اغلب به این دلیل که ممکن است قبل از رجوع به سیستمهای مبتنی بر رایانش ابری، سیستمهای محلی را نصب و در حال استفاده باشند. علیرغم اینکه مهاجرت از سیستمهای گسترده محلی به فضای ابری میتواند زمانبر و پر هزینه باشد، اما بیشتر شرکتهای بزرگ دنیا با درک مزایای آن و تلاش برای ایجاد بستری بهتر برای توسعه در آینده، این قدم را برمیدارند. برخی از شرکتها همچنین سیستمهای دو لایه را مستقر کردهاند که از راهکار SaaS برای بخشهایی از کسب و کار استفاده میکند و با سیستم محلی ادغام می شود.
سیستم مدیریت منابع سازمانی شامل چندین ماژول مختلف است. مجموعهای از ویژگیها برای جنبههای مختلف کسب و کار طراحی شده است، که از جمله آنها سمتهای اجرایی و مدیریتی هستند. در اینجا شرح کوتاهی از ماژولهای اصلی سیستمها که به طور گسترده مورد استفاده قرار میگیرند، آورده شده است.
بیشتر نرم افزارهای مدیریت منابع سازمانی بر اساس بهترین راهکارها و تجربیات ساخته شدهاند. ارائه دهندگان نرم افزار بر اساس تجربه کار با صدها یا هزاران مشتری گردش کار و عملکرد را طراحی میکنند و تا حد ممکن انطباق را در نظر میگیرند، اگرچه در اغلب موارد انعطاف پذیری برای تنظیم مجدد فرآیندها نیز وجود دارد.
انتخاب و استفاده از کارآمدترین شیوههای استاندارد صنعتی دارای مزایای عمدهای برای کسب و کارها است. شرکتها اغلب در مییابند که باید فرآیندهای خود را بهبود بخشیده و مدرن کنند و به هر نحو بهرهوری عملیاتی را به حداکثر برسانند تا خود را در میدان رقابت با دیگر رقبا حفظ کنند. انتخاب بهترین شیوهها همچنین به شرکتها کمک میکند تا فعالیتهای مالی خود را استاندارد سازی کنند. ارائه دهندگان پیشرو سیستمهای مدیریت منابع سازمانی همیشه آخرین نسخههای نرم افزار خود را ارائه میدهند که شامل بهترین روشها برای هر ماژول است.
پیاده سازی سیستم مدیریت منابع سازمانی پروژهای پیچیده است که بدون آماده سازی زیر ساختهای مناسب، میتواند وقت و هزینه زیادی را تلف کند. بررسی اینکه مدت زمان دقیق این پروژه چقدر طول میکشد و هزینه آن به چه عواملی بستگی دارد، (از جمله مدل استقرار، استراتژی پیاده سازی، پیچیدگی سیستم، اندازه شرکت و منابع اختصاص یافته به آن) نیازمند تیمی متخصص و کارآزموده است.
همانند سایر اقدامات، شرکتها میتوانند با صرف وقت برای ایجاد یک برنامه اجرایی دقیق، از رویارویی با چالشهای اساسی جلوگیری کنند. آماده سازی زیر ساختها میتواند تا حد زیادی یاری دهنده باشد.
در ادامه به ۷ مرحله اصلی پیاده سازی یک سیستم مدیریت منابع سازمانی اشاره خواهیم کرد:
برای شروع، نیاز به یک تیم متخصص است تا انتظارات کسب و کار از سیستم را دقیقا شناسایی کنند. این تیم باید فرآیندهای ناکارآمد و سایر موانع رشد کسب و کار را شناسایی کند.
اکنون که تیم مستندسازیهای لازم را انجام داده است، وقت آن است که پیشنهادات برجسته را ارزیابی کرده و بستری را انتخاب کنید که بتواند به بهترین وجه مشکلات موجود را برطرف کند، نیازهای همه بخشها را برآورده کند و رشد شرکت را سرعت بخشد.
در این مرحله، تیم پیاده سازی تشخیص میدهد که آیا سیستم میتواند از فرآیندهای موجود پشتیبانی کند یا خیر و اینکه کدام فرآیندها ممکن است نیاز به تغییر داشته باشند. سفارشی سازیهای مورد نیاز نیز در همین مرحله انجام میگیرد.
متخصصان داخلی یا فنی خارجی نرم افزار را پیکربندی میکنند تا نیازهای تعریف شده شما را برآورده کند و انتقال دادههای شرکت به سیستم جدید آغاز شود. اکنون وقت آن است که تصمیم بگیرید که چگونه کارمندان را در سیستم آموزش میدهید و جلسات را زمان بندی و برنامه ریزی میکنید یا روند دستیابی به ابزار آموزش مورد نیاز را شروع میکنید.
یکی از مهمترین مراحل پیاده سازی سیستم است. بسیار مهم است که مطمئن شوید همه چیز مطابق انتظار کار میکند و میتوانید مشکلات پیش بینی نشده را برطرف کنید. هنگام آزمایش سیستم، سعی کنید کاربران را از سراسر شرکت درگیر کنید.
وقت آن است که سیستم را راهاندازی کنیم. همیشه در اوایل کار مقاومتهایی وجود دارد. این به عهده مشاغل است که با آموزش درست کارمندان مقاومت آنها را در برابر تغییر کاهش دهند. برخی از شرکتها رویه مرحله به مرحله ورود ماژولها را انتخاب میکنند، در حالی که برخی دیگر همه ماژولها را همزمان وارد میکنند.
اطمینان حاصل کنید که کاربران همه چیز را برای استفاده از سیستم جدید در اختیار دارند. این یک روند مستمر و مداوم است و میتواند شامل تنظیمات اضافی سیستم نیز باشد، که اغلب با کمک ارائه دهنده یا مشاوران تخصصی قابل انجام است.
هنگام شروع پروژه این موارد را در نظر بگیرید:
چنین پروژه دامنه دار و حساسی نیاز به حمایت از سوی مدیران ارشد دارد. در حالت ایده آل چندین مدیر که هر یک از بخشهای مختلف کسب و کار هستند.
زمان کافی را برای ترسیم نیازهای سیستم، اولویت بندی کارها، شناسایی فرآیندهایی که می خواهید بهبود دهید و ارزیابی چندین ارائه دهنده اختصاص دهید.
از کشف و برنامهریزی تا توسعه، از مرحله گسترش به بعد و به طور کلی تمامی مراحل پروژه، برقراری ارتباط با افراد امری ضروری است. برای اطمینان از اینکه این نرم افزار به همه افراد در انجام کارهای روزمره کمک میکند، از کارمندان سراسر سازمان درخواست گزارش کنید.
یک جدول زمانی مشخص برای هر مرحله از پروژه، همراه با هزینههای پیش بینی شده و زمان مورد نیاز برای کارمندان تعیین کنید. اطمینان حاصل کنید که همه افراد از اهمیت نقش خود به خوبی آگاه هستند.
برای انتخاب مفیدترین شاخصهای کلیدی عملکرد که سیستم باید آنها را پایش کند، از ظرفیت حداکثری مدیران مجموعه بهره بگیرید. اهداف بزرگ سازمان را در نظر داشته باشید.
تقریباً هر سازمانی که تصمیم به پیادهسازی سیستم مدیریت منابع سازمانی میگیرد، سیستمهایی از پیش در اختیار دارد که میتواند با ماژولهای سیستم جدید جایگزین شود. بدین ترتیب، بخشی از اتخاذ تصمیم پیادهسازی سیستم شامل تعیین اینکه کدام سیستمهای موجود جایگزین میشوند، کدام یک باید یکپارچه شوند و چه سیستمهایی دست نخورده باقی میماند، خواهد بود.
به یاد داشته باشید، هرچه اطلاعات بیشتری را تحت پوشش سیستم مدیریت منابع سازمانی وارد کنید، اندوخته بیشتری از سرمایه گذاری خود کسب میکنید، بنابراین تا حد امکان از جداسازی سیستمهای موجود از سیستم جدید پرهیز کنید.
تصمیم گیری در مورد زمان ادغام سیستمهای موجود با سیستم جدید و زمان جایگزینی این سیستمها با ماژولهای موجود در سیستم جدید سه مورد را برجسته میکند:
اول، آیا سیستمهای موجود کاری را انجام میدهند که واقعا به انجام آن نیاز دارید؟ در غیر این صورت، موارد بسیار بهتری جهت جایگزینی سیستم فعلی با ماژولهای جدید وجود دارد.
دوم، اگر سیستم موجود یک منبع ذخیره است، آیا اتصال دهندهای بین سیستم جدید و سیستم موجود در دسترس است تا دادهها بین سیستم جدید و سیستم موجود جریان یابد؟ و اگر چنین است، چقدر قابل اتکا است؟ انتقال دادهها امری پیچیده است. این اتصالات همگی میتوانند به شکل مناسب و منطقی با سیستمهای جدید ادغام شوند، اما کیفیت و میزان بروزرسانیها متفاوت است. بخاطر بسپارید: هر گونه تغییر مانند ارتقا یا نگهداری در هر دو سیستم میتواند اتصالات را خراب کند یا نیاز به تنظیم مجدد داشته باشد. در بدترین حالت، عدم وجود اتصال دهنده کارآمد میتواند برنامههای ارتقا یافته را به طور کامل از بین ببرد.
سوم، اگر اتصال دهندهای وجود داشته باشد، آیا به صورت بلادرنگ کار میکند و تمام دادههای لازم را از هر سیستم به سیستم دیگر منتقل میکند؟ برخی از اتصالات بلادرنگ کار میکنند، در حالی که برخی دیگر سیستمها را به صورت روزانه یا هفتگی همگام سازی میکنند. برخی فقط مجموعه محدودی از دادهها را بین سیستمها جابجا میكنند و برخی فقط در یك جهت كار میكنند. مثلاً از یك سیستم مدیریت موجودی به سیستم جدید. اگر تیم شما پیکربندیهای گسترده خاص شرکت را انجام داده باشد، ممکن است برخی از انواع دادهها برای اتصال دهنده ناشناخته باقی بمانند.
اگر تصمیم دارید سیستمهای کارآمد موجود را حفظ کنید و آنها را با سیستم جدید ادغام کنید، در نظر داشته باشید که آزمایش عملکرد صحیح اتصالات بخشی از هر چرخه ارتقا خواهد بود و شخصیسازیهای گسترده میتوانند مشکلاتی را برای سیستم ایجاد کنند. اگر هدف شما اتوماسیون عملکردهای مدیریتی است، عملکرد دو طرفه به صورت بلادرنگ بسیار مهم است. اطمینان حاصل کنید که برای استمرار جریان دادهها، تخصص و ابزار لازم را در اختیار دارید.
بسته به ارائه دهنده، ماژولها و مدل استقرار، هزینه استفاده از این سیستمها بسیار متفاوت است. به طور کلی، هزینهها ممکن است از کمتر از ده هزار دلار در سال تا میلیونها دلار سالانه باشد. این سیستمها با توجه به نیاز مخاطبان هدف قیمت گذاری میشوند، بنابراین سیستمهایی که برای مشاغل نو ظهور و با نرخ رشد بالا ساخته شدهاند مقرون به صرفهتر از سیستمهای مورد استفاده در شرکتهای توسعه یافته خواهند بود.
سیستم های مبتنی بر ابر و به طور خاص گزینههای SaaS اشتراکی، معمولاً هزینههای کمتری نسبت به نرم افزارهای محلی دارند، زیرا نیاز به خرید هیچگونه سخت افزاری وجود ندارد و استخدام متخصصین جهت نگهداری سیستمها نیز منتفی است. با فروش یک سیستم SaaS، ارائه دهنده از سیستم نگهداری میکند و از مشتریان خود هزینه دریافت میکند، این کار اغلب به ازای هر کاربر است.
قیمت سسیتم نیز بر اساس ماژولهای مورد نیاز شما متفاوت خواهد بود. پلنهای اولیه ممکن است دارای ماژولهای امور مالی و مدیریت موجودی اولیه یا سفارش به صورت پیشفرض باشند ، اما افزودن ماژولهای مکمل هزینه اضافی را به همراه دارد.
برای استفاده از نرم افزارهای داخلی، شرکتها مجوزهای دائمی را خریداری میکنند که گرانتر هستند، اما یک بار هزینه دارند. همانند نرم افزارهای SaaS، قیمت این نرم افزارها نیز بر اساس نوع و تعداد ماژولهای مورد نیاز متفاوت خواهد بود. اما آنهایی که سیستمهای داخلی را انتخاب میکنند، علاوه بر مجوز، هزینه سرورها و سایر زیرساختها را نیز برای میزبانی نرم افزار پرداخت میکنند، همچنین اغلب با هزینه تعمیر و نگهداری درگیر هستند و ممکن است نیاز به آموزش کارکنان فناوری اطلاعات خود داشته باشند. یک مدل ترکیبی میتواند حتی گرانتر باشد، زیرا علاوه بر هزینه اشتراک سیستمهای ابری، به بسیاری از منابع برای پشتیبانی سیستم داخلی نیز نیاز خواهد داشت.
در انتها، به یاد داشته باشید که هزینههای این سیستمها فراتر از مجوز است. هنگام محاسبه هزینهها برای سیستمهای مختلف، عواملی مربوط به پیادهسازی و راهاندازی مانند سفارشیسازی، تعمیر و نگهداری، آموزش، ارتقا و پشتیبانی دخیل خواهند بود. این هزینهها از یک مشتری به مشتری دیگر متفاوت خواهند بود. بنابراین پیش از خرید مطمئن شوید که تمامی جزئیات سیستم و هزینههای آنها را با ارائه دهنده بررسی نموده و تردیدی در کلیت سیستم مورد نظر نخواهید داشت.
آنچه اکنون به عنوان سیستم مدیریت منابع سازمانی از آن یاد می کنیم در دهه ۱۹۶۰ با اختراع سیستمهای برنامهریزی نیازهای مواد (MRP) آغاز شد. تولید کنندگان از آنها برای برنامهریزی تولید، اطمینان از وجود تجهیزات لازم برای مراحل تولید و پایش موجودی تمام شده استفاده میکردند. دو دهه بعد، فعالان در زمینه فناوری، سیستمهای برنامهریزی منابع تولید یا نسل دوم MRP را توسعه دادند. در حالی که نرم افزار MRP II هنوز تولید کنندگان را هدف قرار میدهد، قابلیتهای جدیدی را برای بهبود برنامهریزی تولید ارائه میدهد.
در دهه ۱۹۹۰، سیستم مدیریت منابع سازمانی هویت فعلی خود را به عنوان یک پلتفرم واحد مدیریت کسب و کار به دست آورد. این فناوری ابتکاری تمامی جنبههای یک کسب و کار، از حسابداری تا توسعه محصول تا تولید، مدیریت سفارش و منابع انسانی را در یک پایگاه داده مشترک قرار داده است. سیستمهای اولیه نیازمند سرمایه زیاد و هزینههای بالای عملیاتی بودند. شرکتها نیاز به خرید سرورها، استخدام یک تیم فناوری اطلاعات با تخصص مناسب و سپس پرداخت هزینه مجوز و راهاندازی آن داشتند. پس از آن صورتحسابهای پر هزینهای برای نگهداری و ارتقا ارائه میشد.
اگرچه نسخههای قابل میزبانی توسط ارائه دهندگان قبل از ظهور فناوری رایانش ابری در آن زمان نیز موجود بود، اما این سیستمها گران و پیچیده بودند.
سیستمهای مبتنی بر ابر، از آن زمان بسیاری از نوآوریهایی را که طی دو دهه گذشته شاهد آن بودهایم ، تکمیل و تقویت کرد. این مدل محاسباتی به شرکتها این امکان را داده است تا هم در بخشهای داخلی و هم با شرکای خارجی همکاری بهتری داشته باشند و با ایجاد چشماندازی وسیع، موجب صرفه جویی در وقت و هزینه کسب و کارها شده و آنها را رو به جلو سوق میدهد.
اکنون که شرکتها مزایای فوق العاده سیستمهای مدیریت منابع سازمانی را تجربه کردهاند، به دنبال راههایی برای پیشرفت و تجهیز بیشتر آن هستند. فناوریهایی مانند هوش مصنوعی، بلاکچین، واقعیت افزوده و اینترنت اشیا آینده این سیستمها را شکل خواهند داد. اگرچه بسیاری از آنها هم اکنون نیز در این سیستمها گنجانده شدهاند.
به عنوان مثال، هوش مصنوعی و یادگیری ماشین میتوانند پایش سازگاری حسابها و معاملات نشاندار را که نیاز به بررسی دقیق دارند، به طور خودکار انجام دهند. با این کار در وقت تیم حسابداری صرفه جویی میشود و از بار کاری آنها میکاهد. کیفیت عملکرد فناوری یادگیری ماشین با پردازش معاملات بیشتر، بهبود مییابد و میتواند به ارائه پیش بینیهای دقیقتر کمک کند.
بلاکچین دادهها را در قالب امن بسته بندی میکند و میتواند شفافیت را در بین بخشهای موجود در زنجیره تأمین افزایش دهد. همچنین میتواند وضعیت محصولات خاصی را با جزئیات نشان دهد و یک پایش حسابرسی دقیق از تبدیل مواد اولیه به کالای نهایی ایجاد میکند. این امر اطلاعاتی را تولید میکند که سیستم میتواند از آنها برای عملکرد کلی بهتر استفاده کند.
واقعیت افزوده جایگاه خوبی در خرده فروشی پیدا کرده است و به مصرف کنندگان این امکان را میدهد که فرش یا تصویر سه بعدی از یک مبلمان را در اتاق نشیمن خود قرار دهند تا قبل از خرید از شکل ظاهری آن مطلع شوند. تمام نقاط داده و تصاویر مورد نیاز برای واقعیت افزوده میتوانند در سیستم ذخیره شوند.
سرانجام، تعداد شرکتهایی که ارزش دستگاههای مجهز به اینترنت اشیا را درک کردهاند، رو به افزایش است. از جمله این دستگاهها سنسورها، اسکنرها و دوربینها هستند که میتوانند اطلاعات را به سیستم منتقل نمایند. به عنوان مثال یک سنسور که عملکرد یک قطعه از تجهیزات اتوماسیون انبار را پایش میکند، میتواند هنگامی که عملکرد یک ماشین کند میشود، بلافاصله به مدیر مربوطه اطلاع دهد. این امر میتواند نشانه نیاز به تعمیر تجهیزات باشد و تیم فنی میتواند قبل از مختل شدن عملکرد کلی تولید، دخالت کند. ردیاب مجهز به فناوری اینترنت اشیا در یک کامیون تحویل میتواند نشان دهد که رانندگان مسیرهای نادرستی را طی میکنند و عملکرد جی پی اس آنها را نظارت میکند.
مدیریت منابع سازمانی یک سیستم مهم تجاری است که باید با نحوه کار هر شرکت متناسب باشد، بنابراین هیچگاه «بهترین» پلتفرم وجود نخواهد داشت. قابلیتهای مورد نیاز، مدل استقرار مناسب و اندازه شرکت در تصمیم گیری شما هنگام خرید سیستم تأثیرگذار است. بهترین ارائه کنندگان را برگزینید و همواره سوابق تخصصی و نظرات دیگر مشتریان آنها را بررسی نمایید.
مشاغل همچنین باید نقشه راه ارائه دهنده نرم افزار را برای فناوریهای نوظهور مانند اینترنت اشیا و بلاکچین در نظر بگیرند.
با ماژولهای اساسی کسب و کار خود شروع کنید و از آنجا حرکت کنید. شرکتها اغلب با یک ماژول مالی شروع میکنند تا وظایف اساسی حسابداری را خودکار کنند و به رهبران اجازه دهند نقدینگی موجود و جریان نقدینگی به داخل و خارج از سازمان را به راحتی مشاهده کنند. شرکتهای تولیدی معمولاً نیاز دارند مدیریت موجودی و سفارش را فوراً محاسبه کنند زیرا این امر میتواند صرفه جویی قابل توجهی در خرید، ذخیره سازی و حمل و نقل ایجاد کند. یک برنامه تجارت الکترونیکی که به سیستم متصل میشود در اولویت فروشندگانی است که به این کانال فروش اعتماد می کنند. از طرف دیگر، سازمانهای خدماتی ممکن است با یک ماژول اتوماسیون خدمات حرفهای کار خود را - به منظور ساده سازی فعالیت کارمندان و پایش منابع و صورتحساب پروژه - شروع کنند.
در مرحله بعد، یک ماژول مدیریت ارتباط مشتریان یک گام محتاطانه است زیرا میتواند ارتباطات مشتری را بهبود بخشد، در حالی که ماژولهای زنجیره تامین برای تولید، تهیه و / یا مدیریت انبار میتوانند خرید و تولید را با تقاضا بهتر هماهنگ کنند. یک ماژول اتوماسیون بازاریابی یکپارچه با سیستم برای جذب و حفظ مشتری از طریق تکنیکهای خلاقانه، گام مفید بعدی است.
مشاغل دارای تعداد زیادی کارمند باید برای بهبود تجربه کارمندان و کسب شهرت به عنوان یک محل کار عالی، سیستمهای مدیریت منابع انسانی یا مدیریت سرمایه انسانی را به عنوان گام بعدی اضافه کنند.
سیستم «مناسب» برای شرکت شما سیستمی است که اکنون نیازهای شما را پشتیبانی میکند و به اندازه کافی مقیاس پذیر است که میتواند با تجارت شما رشد کند. از ماژولها و ویژگیهایی که موجب صرفه جویی میشود و به شما کمک میکند بیشتر استفاده کنید.
این یک تصمیم بزرگ است، بنابراین برای ارزیابی دقیق همه گزینهها وقت کافی بگذارید.
خرید و پیاده سازی یک سیستم مدیریت منابع سازمانی پیش از این دلهره آور و طاقت فرسا بود. اما راهکارهای موجود، امروزه به شرکتها این امکان را میدهد تا در هر مرحله یک گام برداشته و در صورت نیاز به آنچه در اختیار دارند، اضافه کنند. این ویژگی هرگز پیش از این در دسترس سازمانها نبوده است و رهبران باید از این مزیت استفاده کنند. این سیستمها برای هر شرکتی که میخواهد دید وسیعتری از کسب و کار خود برای رقابت و پیروزی داشته باشد، به پدیدهای جدایی ناپذیر تبدیل شده است.