به عبارت ساده، رایانش ابری عبارت است از ارائه خدمات محاسباتی از جمله سرورها، فضای ذخیرهسازی، پایگاه داده، خدمات شبکه، نرم افزار، تجزیه و تحلیل و فناوریهای هوشمند از طریق اینترنت (مبتنی بر ابر) به منظور سرعت بخشیدن به نوآوری، ایجاد منابع انعطاف پذیر و صرفهجویی اقتصادی که به صورت مقیاسپذیر باشد. کسب و کارها معمولاً فقط برای سرویسهای ابری که استفاده میکنند هزینه پرداخت میکنند و این امر به آنها کمک میکند تا هزینههای عملیاتی خود را کاهش دهند، زیرساخت خود را با کارآیی بیشتری اجرا کنند و با تغییر نیازهای خود آنها را دوباره مقیاسبندی کنند.
رایانش ابری، مصداق تغییر اساسی در شیوه تفکر سنتی کسب و کارها در مورد منابع فناوری اطلاعات است. در اینجا به هفت مورد از رایجترین دلایلی که سازمانها به خدمات رایانش ابری روی آوردهاند میپردازیم:
رایانش ابری هزینههای سرسامآور خرید سخت افزار و نرم افزار و پیادهسازی و راه اندازی دیتاسنترهای سایت، رکهای سرورها، برق شبانه روزی برای نیرو دهی و خنک سازی و کارشناسان فناوری اطلاعات برای مدیریت زیرساختها را تا حد زیادی از بین میبرد. همچنین سریع پیادهسازی و اجرا میشود.
اکثر ماژولهای مبتنی بر رایانش ابری به صورت سلف سرویس و در صورت تقاضا از سمت مشتری ارائه میشوند، بنابراین مقادیر زیادی از منابع محاسباتی را میتوان در عرض چند دقیقه فراهم کرد. معمولاً فقط با چند کلیک ماوس، انعطافپذیری زیادی را برای فرآیندهای شرکتها ایجاد میکند و فشار مدیریت ظرفیت فعالیت بخشهای مختلف کسب و کار را کاهش میدهد.
از مزایای خدمات رایانش ابری میتوان به قابلیت مقیاسپذیری منعطف اشاره کرد. در زبان فناوری ابری، این اصطلاح به معنای ارائه مقدار مناسب منابع فناوری اطلاعات است. به عنوان مثال، توان محاسباتی کم یا زیاد، فضای ذخیره سازی و پهنای باند، کاملا به اندازه نیاز کسب و کار و از نزدیکترین موقعیت جغرافیایی به مکان کسب و کار ارائه میشود.
مراکز دیتا سنتر به طور معمول به «جمع آوری و انباشته شدن» مقادیر زیادی از سختافزار، نصب و راهاندازی آنها، وصلههای نرم افزاری و سایر کارهای وقتگیر مدیریت فناوری اطلاعات نیاز دارند. رایانش ابری بسیاری از این نیازها را برطرف میکند، بنابراین تیم های فناوری اطلاعات میتوانند برای دستیابی به اهداف مهمتر که نیاز به هوش انسانی دارند بیشتر وقت بگذارند.
بزرگترین خدمات رایانش ابری در شبکههایی از مراکز داده امن در سراسر جهان اجرا میشوند که به طور منظم به جدیدترین نسل سخت افزارهای محاسباتی سریع و کارآمد ارتقا مییابند. این امر مزایای متعددی را برای یک مرکز داده مربوط به یک واحد شرکتی فراهم میکند، که از جمله آن کاهش تأخیر در شبکه برای اجرای برنامهها و صرفه اقتصادی نسبی بیشتر میباشد.
رایانش ابری پشتیبان گیری از دادهها، بازیابی اطلاعات از دست رفته و تداوم کار را آسان و کم هزینه میکند زیرا دادهها میتوانند در چندین پایگاه اضافی در شبکه ارائه دهنده ابر کپی شوند.
بسیاری از ارائه دهندگان خدمات مبتنی بر ابر، مجموعه گستردهای از سیاستها، فناوری ها و کنترلها را ارائه میدهند که به طور کلی وضعیت امنیتی شما را تقویت میکند و به محافظت از دادهها، برنامهها و زیرساختهای شما در برابر تهدیدات احتمالی کمک میکند.
همه سیستمهای مبتنی بر رایانش ابری یکسان نیستند؛ همچنین یک نوع رایانش ابری برای همه نوع کسب و کار مناسب نیست. چندین مدل، نوع و خدمات مختلف برای کمک به ارائه مناسبترین راهکارها برای نیازهای هر کسب و کار ساخته شدهاند.
ابتدا باید نوع استقرار ابر یا معماری رایانش ابری را تعیین کنید که سرویسهای ابری شما روی آن پیاده سازی شوند. سه روش مختلف برای استقرار سرویسهای ابری وجود دارد: ابر اشتراکی، ابر اختصاصی یا ابر ترکیبی.
ابرهای اشتراکی توسط یک ارائه دهنده خدمات ابر خارجی مالکیت و اداره میشوند که منابع رایانش خود مانند سرورها و فضای ذخیره سازی را از طریق اینترنت ارائه میدهند. سیستم رایانش ابری ویرا نمونهای از یک ابر اشتراکی است. در یک سیستم ابر اشتراکی، کلیه سخت افزارها، نرم افزارها و سایر زیرساختهای ارائه شده توسط ارائه دهنده ابر تحت مالکیت و مدیریت وی قرار میگیرند. شما با استفاده از مرورگر وب به این سرویسها دسترسی پیدا کرده و حساب خود را مدیریت میکنید.
ابر اختصاصی به منابع رایانش ابری گفته میشود که به طور انحصاری توسط یک کسب و کار یا سازمان واحد استفاده میشود. یک ابر اختصاصی میتواند به صورت فیزیکی در مرکز داده شرکت در داخل مکان استقرار شرکت واقع شود. برخی از شرکتها سیستمهای ابری اختصاصی خود را روی سرورهای ارائه دهندگان خارجی میزبانی میکنند. ابر اختصاصی ابری است که در آن خدمات و زیرساختها در یک شبکه خصوصی ارائه میشوند.
ابرهای ترکیبی، ترکیبی از ابرهای اشتراکی و اختصاصی هستند که توسط فناوریهای خاصی به شما اجازه میدهند دادهها و برنامهها بین آنها به اشتراک گذاشته شود. از طریق به اشتراک گذاری دادهها و برنامههای کاربردی بین ابرهای اختصاصی و اشتراکی، یک ابر ترکیبی برای کسب و کار شما انعطاف پذیری بیشتر همراه با گزینههای استقرار بیشتری فراهم میکند و به بهینه سازی زیرساختها، امنیت و انطباق موجود کمک میکند.
بیشتر خدمات رایانش ابری در چهار دسته اصلی قرار میگیرند: زیرساخت به عنوان سرویس (IaaS)، پلتفرم به عنوان سرویس (PaaS)، بدون سرور، و نرم افزار به عنوان سرویس (SaaS). گاهی اوقات این چهار دسته را «پشته» رایانش ابری مینامند زیرا بر روی یکدیگر ساخته میشوند. دانستن اینکه آنها چه هستند و تفاوت آنها در چیست، دستیابی به اهداف تجاری شما را آسان میکند.
ابتداییترین دسته خدمات رایانش ابری است. با استفاده از IaaS، شما زیرساختهای فناوری اطلاعات مانند سرورها و ماشینهای مجازی، فضای ذخیره سازی، شبکهها و سیستم عاملها را از یک ارائه دهنده ابر با پرداخت هزینه آن اجاره میکنید.
پلتفرم به عنوان سرویس به خدمات رایانش ابری گفته میشود که محیطی را برای توسعه، آزمایش، تحویل و مدیریت برنامههای نرم افزاری درخواستی تأمین میکند. PaaS طراحی شده است تا مشکلات مربوط به راه اندازی یا مدیریت زیرساختهای اساسی سرورها، فضای ذخیره سازی، شبکه و پایگاه دادههای مورد نیاز توسعه را برای توسعه دهندگان اپلیکیشنهای تحت وب یا تلفن همراه آسان کند.
در یک همپوشانی با PaaS، رایانش بدون سرور بر تولید اپلیکیشنها بدون صرف وقت مداوم برای مدیریت سرورها و زیرساختهای مورد نیاز برای این کار، متمرکز است. ارائه دهنده خدمات ابری تنظیمات، برنامه ریزی ظرفیت و مدیریت سرور را برای شما انجام میدهد. معماریهای بدون سرور بسیار مقیاسپذیر و مبتنی بر رویداد هستند، فقط در صورت اجرای یک فرآیند یا درخواست، از منابع استفاده میشود.
نرم افزار به عنوان سرویس روشی برای ارائه برنامههای نرم افزاری از طریق اینترنت، بر اساس تقاضا و معمولاً به صورت اشتراک است. با SaaS، ارائه دهندگان خدمات ابری برنامههای نرم افزاری و زیرساختهای آن را میزبانی و مدیریت میکنند و انجام هرگونه پروسه نگهداری، مانند ارتقا نرم افزار و وصلههای امنیتی، به عهده آنها است. کاربران از طریق اینترنت و معمولاً با یک مرورگر وب در تلفن همراه، رایانه لوحی یا رایانه شخصی خود به برنامه متصل میشوند.
احتمالاً شما همین حالا هم از رایانش ابری استفاده میکنید، حتی اگر متوجه آن نشوید. اگر از یک سرویس آنلاین برای ارسال ایمیل، ویرایش اسناد، تماشای فیلم یا تلویزیون، گوش دادن به موسیقی، بازی یا ذخیره عکس و فایلهای دیگر استفاده میکنید، احتمالاً رایانش ابری همه این سرویسها را در پشت صحنه امکانپذیر و مهیا میکند. بیش از یک دهه از عمر اولین خدمات رایانش ابری نمیگذرد، اما در حال حاضر سازمانهای مختلفی، از استارتآپهای کوچک تا شرکتهای در مقیاس جهانی، آژانسهای دولتی گرفته تا سازمانهای غیرانتفاعی، به انواع مختلف این فناوری را استفاده میکنند.
در اینجا چند نمونه از آنچه امروزه یک ارائه دهنده خدمات ابری میتواند در اختیار شما بگذارد، آورده شده است:
به سرعت برنامههای کاربردی مانند وب، موبایل و وب سرویسها را ایجاد، مستقر و مقیاسبندی کنید. از فناوریها و رویکردهای بومی ابر، مانند کانتینرها، کوبرنتیز ، معماری مایکرو سرویسها، ارتباطات مبتنی بر وب سرویس و DevOps استفاده کنید.
با استفاده از زیرساختهای ابری که به راحتی میتوانند افزایش یا کاهش مقیاس داشته باشند، هزینه و زمان توسعه برنامه را کاهش دهید.
با انتقال دادههای خود از طریق اینترنت به سیستم ذخیرهسازی ابر خارج از مکان کسب و کار که از هر مکان و هر دستگاهی قابل دسترسی است، از دادههای خود با صرفه اقتصادی و در مقیاس گسترده محافظت کنید.
دادههای خود را در تیمها، بخشها و مکانهای موجود در فضای ابر یکپارچه کنید. سپس از خدمات ابری مانند یادگیری ماشین و هوش مصنوعی برای وسعت دید به منظور اتخاذ تصمیمات آگاهانه استفاده کنید.
در هر مکان، هر زمان و در هر دستگاهی، با کیفیت بالا ویدئو و صدا در مقیاس جهانی با مخاطبان خود ارتباط برقرار کنید.
برای کمک به مشتریان و ارائه دیدی ارزشمند از دادههای جمعآوری شده، از مدلهای هوشمند استفاده کنید.
خدمات ارائه شده که به عنوان نرم افزار به عنوان سرویس (SaaS) نیز شناخته میشود، به شما امکان میدهد آخرین نسخههای نرم افزار و به روزرسانیها را در هر زمان و هر مکانی که مشتری حضور داشته باشد، به وی ارائه دهید.